Foto & Webproduktion

Foto | Web | Övrigt | Kontakt | Hem  

Övrigt » Text » Jamie Pierre droppar 55 meter

 
 

» Johan Fogelströms film om droppet.

» Rage Films

 

 

Jamie Pierre, världsmästare

Jamie Pierre droppar 55 meter

Han säger själv att han aldrig blivit skadad i skidåkningen, mycket på grund av en ödmjuk inställning till det han gör, noga förberedelser, en unik förmåga att stålsätta sig och sin tro på Gud – the American way.

Jamie är 32 år, bor i Utah, USA och åker skidor. Nerförs. Så pass bra att han får pengar av företag. För dessa pengar reser han omkring och åker ännu mer skidor. Nerförs. Det är inte många förunnat att få leva ett sånt liv, att göra det man gillar bäst och sen få betalt för det. Det som gör Jamie speciell är att han ibland inte bara åker skidor nerförs, han hoppar med flit utför höga klippor. Fritt fall, totalt nedförs. Ett uthopp med stil och en luftfärd som ser ut att kunna sluta illa men som aldrig gör det. Ett stort snömoln och ett amerikanskt ”Yeah!” senare är mannen på benen redo för nya streck.

ser ni honom? 55m upp..

Ett drop (hopp utför klippa) på 55 m stod på dagordningen, förstå hur högt det är – som att stapla upp femtifem dvärgar på metern, fyra skolbussar på längden eller den äckligt nöjda och låga ambitionsnivå svensk skidpress jämt kommer dragandes med. Sätt den på hög så förstår ni. Svenska fjällen-guide och leende tjejer i tuffa skidkläder rätt upp i hammoken. Och sen ett snömoln. Lever karln?

Visst har stuntkillar hoppat såna höjder i många år, och Jamie säger sig inte vara något annat än en kombination mellan stuntman och skidåkare heller. Dock - vi på IT-firman har åkt med många duktiga skidåkare genom åren, Holmlund, Jonasson, Hoff och Brendmo men Jamie är i en klass för sig. Hans åkstil känns oerhört lätt och ledig, lite fakie-drop med gjuten landning här och där, lite ösig och stilren friåkning och sen lite lunch på en av alla turistfällor i Engelberg. Dyrt och rassligt.

Jamie tittar upp mot himlen, vädret som såg så lovade ut på förmiddagen ser nu ganska tråkigt ut. Ett tafatt ljus ger inga sköna bilder och han ser lite tveksam ut när han sedan tittar ner på sina halvfriterade strips med mycket ketchup. Fast det är klart, droppar man 55 m blir det nog rätt ballt ändå och vi tycker oss kunna se vissa ljusglimtar i molntäcket. Vid rätt tillfälle kör vi, och rätt tillfälle blir det.

Glaciärdrop i Engelberg.

Ingen normal människa skulle ens tänka tanken, inte ens gå fram till kanten och kolla. Jamie är dock en modig jävel – här råder det ingen tvekan, efter att mannen bestämt sig så SKALL det genomföras, nerförs. Efter 55 m har man som normal amerikansk troende människa i sponsorkläder uppnått en hastighet som är klart hög. Folk har förlorat körkortet på 70 streckor för samma hastighet i bil.

Landningen är rekad, falllinjen uträknad och det är bara promenaden upp till uthoppet som återstår. 55 dvärgar håller andan när Jamie ljudligt räknar ner, three two one droppin! Det ekar i hela dalen. Folk stannar till och tittar upp – vad gör han däruppe, det är ju farligt!
Utan tvekan och med en inledande skön grab bär det iväg, nerförs. Det tar tid innan han landar och snön yr, Jamie skriker av glädje (och lättnad) - det gör alla som står och tittar på också. Yeah!!! Det är inte sant, det är fan inte sant - YEEAAAHHH!!!

Jamie presterar en mängd snygga åk och drop, utför glaciärer och vackra isfall. Med i gänget finns en del kända amerikanska namn - de hoppar utför samma glaciärer och isfall men med stor tvekan. Påhetsade av en högljudd amerikansk fotograf är det en ren pina att se dem försöka göra samma saker som Jamie. Det går givetvis inte, de gör sig illa och skriken skär i våra kroppar. Lyckligtvis skippar de 55 metern, mannen som står brevid skakar på huvudet åt dem, mannen som står brevid står i en klass för sig och vi på IT-firman kan bara tacka och säga YEEEEEEEEEEAAAAHHHH!!!!! Mannen brevid tackar i sin tur honom däruppe.

 
       

Smack(IT) Multimedia Sweden | Tel. +46 (0)708 69 88 48 | e-mail:info@smackit.se